söndag 24 januari 2010

Från Lodge till Velocette

Under åtta år (1950-1957) utgav Racings förlag årsboken Racing-året : med Motorsportkalendern.
Den sammanfattade det gångna årets händelser inom motorsporten och den innehöll en kalender för kommande tävlingar. Några grenar som då förekom finns fortfarande: Speedway, Isracing och Motocross. Men om någon idag skulle börja tala om Snurresport, Midget och Backe, skulle vi nog undra vad det är eller var frågan om? Det är som vanligt mycket annat som var annorlunda då. Vem skruvade senast in tändstift av märket Lodge:
Eller vem köpte senast en vattenkyld och kardandriven 200 kubikare av fabrikatet Velocette? Som såg ut så här och importerades av Motorfirma Johansson & Ström i Vara:
Svenska BP har väl gått i mål förlänge sedan...
...och ingen påstår längre att Esso leder:
Att tävla med en Porsche förekommer däremot ännu, men försök ställa upp i ett rally utan störtbåge och utan tak. I Midnattssolrallyt 1950 rattade prins Fürstenberg en Porsche cabriolet med Graf Bergenheim som kartläsare.

lördag 23 januari 2010

Från Matchbox till Corgitoys

När jag såg annonserna för leksaksbilar brukade jag bli alldeles andfådd. Inne bland bilarna i en leksaksaffär gjorde upphetsningen att jag pendlade jag mellan extas och koma. Nu när 35-40 år har förflutit kan jag konstatera att jag nog lärt att behärska mig eller också handlar det om att jag i någon mån har bytt intresseriktning, men inte helt! Här kommer två annonser, båda hämtade ur Kalle Anka nr 15 1969. Först en annons för Matchbox och minnet säger mig att jag nog en gång hade en sådan vit bärgningsbil i min ägo:

Jag vet däremot med bestämdhet att jag aldrig hade någon "Chitty Chitty Bang Bang"; för det första ogillade jag fantasibilar och för det andra tyckte jag att filmen var obehaglig att titta på eftersom barnen hölls fångna i en stor järnbur. En Renault R 16 var mera i min smak, men jag tror inte att jag någonsin ägde en sådan:

söndag 17 januari 2010

Från spikrulle till tutande ambulans

Före jul påstods ju den s k spikmattan bli "årets julklapp". Hur det blev med den saken har jag ingen aning. Däremot vet jag att redan 1957 fanns en slags variant, nämligen "spikrullen". Eller var det en avart till det beryktade medeltida handstridsvapnet spikklubban eller morgonstjärnan som den också brukar kallas? På omslaget till tidningen Doktor nr 4 1957 får vi se hur spikrullen ska användas:
Läser man sedan inne i tidningen så får man bl a veta att ordet massage kommer antingen från det grekiska ordet massein som betyder gnida, eller från det arabiska ordet massa som betyder trycka. Eftersom massage brukar handla om just att gnida och trycka så kan det väl kvitta om ordets ursprung är arabiskt eller grekiskt! En annan artikel - Ambulansen tutar... - handlar om att man inte ska misströsta när man hör ambulansens sirener; tvärtom att det är hoppfyllt och betyder att personen i ambulansen snart är framme vid sjukhuset... Den tämligen innehållslösa artikeln illustreras med en dansk "ambulance" från Falck, med en liten vimpel på taket som meddelar att den är på "udrykning":

söndag 3 januari 2010

Från Malmö till Stockholm

Tre Städer.. Minns ni TT, Three Towns, Malmö, Göteborg och Stockholm. Mellanöl kallades det.. Fib-Aktuellt nummer 52 1965 såg ut så här på baksidan:
och framsidan så här:
Vill man gå vidare i utvecklingen så kommer man till nr 15 1966 och då var TT-reklamen så här:
Men omslaget såg ut så här:

fredag 1 januari 2010

Från Master till Safari

Det fanns en tid. Men det vet väl alla som är över fyrtio eller som har hört det berättas.. Jo det fanns alltså en tid då nästan alla skor som användes i Sverige tillverkades i Kumla och Örebro. Master hette ett av skomärkena som tillverkades i Örebro. När fabriken revs togs skylten ner och pryder nu Skoindustrimuseet i Kumla. Master var märket för män med stil, eller vad ska man tro när man ser den här annonsen ur tidningen SE nr 42 1967:
Kunde man inte imponera på kvinnor med hjälp av skor så kunde man alltid använda Grummebolagens rakvatten Safari, själv blir jag dock mer imponerad av en Land Rover, som fanns i samma nummer av tidningen SE:

Från 411 till 17M

Nu är det alltså dags att säga Hej till det nya året och det gör man bäst med en annons för drycken Hej, som förövrigt får mig att tänka på Mer! Kan det ha varit så att Mer hette Hej från början? [Annons ur tidningen SE nr 18 1969]:
En dryck som inte innehåller konstgjorda smakämnen eller konserveringsmedel är väl helt i sin ordning, men när jag sen får veta att den varken innehåller alkohol eller kolsyra så blir jag väldigt skeptisk... Lika undrande blir jag faktiskt inför en Volkswagen med modellbeteckningen 411..

Den här annonsen är hämtad ur SE nr 44 1968 men som tur var, så fanns det i samma nummer en annons för en bil som såg riktigt vettig ut , en Ford 17M. De som den gjorde annonsen hade iallafall mer känsla för mode: